Lezingen

Nick MeynenJacotte BrokkenSarah Vandoorne

Nick Meynen over ‘degrowth’

‘Degrowth’ of ‘ontgroeien’: sinds een aantal maanden is de term actueler dan ooit. Kort gezegd: ons economisch model moet volledig omgegooid worden, we moeten weg van de focus op economische groei, het moet met minder en we moeten naar een enorme herverdeling op wereldvlak.

Volgens Nick Meynen kan ‘degrowth’ de wereld redden. Of is het economische zelfmoord? Een populistisch voorstel?

Nick Meynen is geograaf, conflictdeskundige, onderzoeksjournalist, auteur en professioneel milieuactivist. Hij is auteur van o.m. 'Frontlijnen. Een reis langs de achterkant van de Wereldeconomie' en ‘De val van Icarus. Het virus als kantelpunt’.

maandag 13 mei 2024 (19u-21u)
Huis Mulle de Terschueren, Ieperstraat 46, Tielt
€ 1
https://forms.gle/GnKi6ZqBekfxg2Pn9


Lezing Jacotte Brokken: over weer en klimaat

VRT-weervrouw Jacotte Brokken neemt je mee in de fascinerende
wereld van weer en klimaat. Welke impact heeft de klimaatverstoring op ons weer? Welke impact hebben wij zelf op het klimaat?
Ontdek de wetenschap achter de klimaatverstoring en kom alles te weten over hoe Het Weer gemaakt wordt, van voorspelling tot tv-uitzending.

woensdag 15 mei 2024 (20u-21u30)
Zaal voor Sport en Spel, Tieltstraat 46A, Ruiselede
€ 1
https://www.ruiselede.be/lezing-jacotte-brokken


Lezing Sarah Vandoorne over haar boek ‘Kleerkastvasten’

Een derde van de kleren in je kleerkast draag je nooit. Een ander derde draag je zelden. Negen op de tien kleren heb je een jaar lang niet aangeraakt. Je gooit meer kleren weg dan eender welke andere Europese consument en toch blijf je nieuwe kleren kopen. Omdat je het gevoel hebt dat je nieuwe kleren nodig hebt. Omdat je elke ochtend denkt dat je niets hebt om aan te trekken.

Dat wil de mode-industrie je immers doen geloven.

Merken introduceren gemiddeld om de zes weken - sommige zelfs elke dag! - een nieuwe collectie. Als tegenreactie hierop besloot journalist Sarah Vandoorne om zes weken lang slechts zes kledingstukken te dragen. Wat begon als een ludieke actie groeide uit tot een jarenlang onderzoek waarbij elke schakel in de textielketen kritisch onder de loep werd genomen.
Waar komen onze kleren vandaan, hoe worden ze gemaakt, wie maakt ze en waar belanden ze als wij ze niet (meer) willen? Sarah Vandoorne weet wat we dragen.

zaterdag 18 mei 2024 (15u-16u)
Huis Mulle de Terschueren, Ieperstraat 46, Tielt
€ 1
https://forms.gle/ixRr6ho4j7tuVRqM6

Avansa

Mondiale Raad

West-Vlaanderen