Lezingen

Stijn VercruysseStijn VercruysseStijn VercruysseNiksNieuwjaarMarlies

Dinsdag 9 mei - Lezing door VRT-journalist Stijn Vercruysse

Naar een onbewoonbare planeet of het begin van een nieuw tijdperk?

Wat?
Tijdens deze lezing neemt VRT-journalist Stijn Vercruysse je mee naar zijn reportagereizen in het zuiden en in Europa. Met glasheldere voorbeelden, gestaafd door grafieken en wetenschap, maakt hij duidelijk dat er wel degelijk een probleem is. Vervolgens geeft hij voorbeelden van hoe het beter kan en welke (eigen) acties écht helpen. Stijn komt niet naar Tielt om met de vinger te wijzen met een geitenwollensokkenverhaal, maar brengt een verhaal met beide voeten in de realiteit, haalbaar en hopelijk ook hoopgevend.

Stijn Vercruysse werkt al meer dan 20 jaar als journalist voor VRT Nieuws en volgt al meer dan tien jaar het thema klimaatverandering op. Van de mislukte klimaattop in Kopenhagen, over het Akkoord van Parijs, tot in Sharm El Sheik. Of van de bosbranden in Griekenland, de tropische cycloon Idai in Mozambique, de droogte en hongersnood in Somalië tot de groene skipistes tijdens de kerstvakantie. Hij combineert dit met verslaggeving in Afrika, waar de klimaatopwarming het hardst toeslaat.

Praktische info
Waar: Cultuurcentrum Gildhof, Sint-Michielstraat 9, 8700 Tielt
Wanneer: dinsdag 9 mei om 20u00
Inschrijven: mail naar duurzaamheid@tielt.be
Prijs: € 1 per persoon


Vrijdag 12 mei - Marlies #NIKSNIEUWJAAR

Wat?
In 2022 besloot Marlies om een challenge aan te gaan: een jaar lang Niks Nieuws kopen. Ze doopte het project #Niksnieuwjaar. Het werd een boeiend jaar vol avonturen en zoektochten, maar ook een jaar van loslaten en leren leven in een compleet nieuwe en verhelderende mindset. Na dit jaar is Marlies klaar om haar verhaal te vertellen en mensen te inspireren. In deze boeiende lezing legt ze haar basisprincipes en drijfveren uit aan de hand van vrolijke anekdotes uit een bewogen challenge.

Marlies stond met haar project reeds meermaals in de kijker in onder andere het VRT-journaal, Knack en een hele resem kranten. Benieuwd of Marlies ooit nog iets nieuws zal kopen? Kom dan zeker luisteren naar haar inspiratiesessie. Na haar verhaal kan je drankje nuttigen aan de bar.

Om haar principes om te zetten in praktijk organiseren we die avond meteen ook een geeftafel. Breng gerust iets mee uit je huis dat je niet meer nodig hebt, misschien is het voor iemand anders precies wat hij/zij zocht. En wie weet vind jij zelf ook iets leuk of nuttig om mee naar huis te nemen.

Voor wie?
Iedereen die benieuwd is naar hoe Marlies dit heeft klaargespeeld. Iedereen met interesse in ontspullen, consuminderen (met kinderen), afvalvermindering, kringflueceners ...

Wat neem je mee naar huis?
Marlies vertelt haar verhaal en hoe ze tot niksnieuwjaar is gekomen, ze deelt haar basisprincipes om niks nieuws te moeten kopen waaronder ruilen, delen, en letsen en legt deze uitgebreid uit aan de hand van voorbeelden en anekdotes.

Praktische info
Waar: restaurant Sint-Andriesziekenhuis
Wanneer: vrijdag 12 mei om 20u00
Inschrijven: www.sintandriestielt.be/activiteiten/niksnieuwjaar/
Prijs: € 1 per persoon

Avansa

Mondiale Raad