Ook de scholen doen mee

Heel wat scholen in Tielt nemen deel aan de Zero Waste Week. Zo luisteren meer dan 500 leerlingen naar het verhaal van Stijn Vercruysse, komt Marlies haar project NiksNieuwjaar ook op scholen voorstellen, wordt er een grootse kledingruil georganiseerd, worden er zwerfvuilacties op poten gezet, proberen heel wat leerlingen uit de escape room te ontsnappen en ontdekken ze zo de herkomst van hun smartphone.

Het is fantastisch om te zien hoe al deze leerkrachten en begeleiders zich inzetten om leerlingen bewust te maken van deze problematiek en van het bestaan en de toegankelijkheid van duurzame alternatieven. Goed bezig Tielt!

De deelnemende scholen en hun acties:

VTI Tielt

  • Leerlingen nemen deel aan de escape room
  • Leerlingen gaan luisteren naar de lezing van Stijn Vercruysse
  • De PlastiQ trailer komt naar VTI Tielt. PlastiQ is een vrachtwagen die als doel heeft mensen sensibiliseren over een ‘recycling process’. De trailer bevat tal van technologische snufjes zoals een freesmachine, shredder, thermovormer, oven, spuitgietmachine met een mal om paperclips of jetons te maken ... Op zaterdag 6 mei kan je deze PlastiQ trailer komen bekijken tijdens de opendeurdag (14u00-18u00) in het VTI of op donderdag 11 mei tijdens het Repair Café (17u00 - 21u30). Doorheen de week worden leerlingen geholpen om door middel van afval (polystyreen: yoghurtportjes, botervlootjes, champignonbakjes ...) een eigen 'porsche' maken.

De Bron

SWAPPEN van kledingstukken en accessoires in hun tweedehandsshop EN het binnenbrengen van niet-gebruikte gsm's. Leerlingen brengen maximum 3 accessoires en/of kledingstukken mee naar school die hij/zij/hun niet meer draagt om ze te ruilen met andere leerlingen


De Ster

In het afvalspel Mister Jekkes nemen vier teams het tegen elkaar op. Aan de hand van het spel ontdekken leerlingen hoe ze het afvalprobleem kunnen aanpakken en op welke manier ze hun steentje kunnen bijdragen om de afvalberg te verminderen, zowel thuis als op school. Het spel wordt uitgewerkt volgens de principes van de afvalhiërarchie, wat wil zeggen dat de principes van afvalpreventie en hergebruik primeren binnen dit spel.


Regina Pacis

leerlingen nemen deel aan de lezing van Stijn Vercruysse.


SJI Tielt

organiseert voor de tweede en derde graad een SWAPSHOP.


Campus De Reynaert (Salto Humano en Park Uniek)

  • Park Uniek en Salto Humano roepen iedereen op om tijdens de Zero Waste Week de auto te laten staan en je zo veel mogelijk te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer te verplaatsen. Hou je uitgespaarde kilometers bij en geef ze door via pushthepedals2023@gmail.com. De leerlingen zullen de uitgespaarde uitstoot berekenen en nagaan hoeveel minder CO2 we uitgestoten door onze inspanningen.
  • De escape room binnen het kader van de Zero Waste Week staat in de gebouwen van Campus De Reynaert. Kom jij ook meespelen? Schrijf je dan snel in via deze link.

Internaat Molenland

trekt er op woensdag 10 mei opnieuw op uit en gaat zwerfvuil rapen.

Andere mogelijkheden voor de scholen:

(1) een bezoek aan Bokaal met uitleg over het hoe, wat en waarom - vrijdag 12 mei (vanaf 1e middelbaar)
(2) deelname aan de workshop "alles verandert" van vzw WOP! (voor 9 tem 13 jarigen)

Avansa

Mondiale Raad