Out of the box

Escape RoomKunstinstallatieOut of the boxOut of the box

Doorlopend: Escape Room over de impact van smartphones op mens en milieu

Wat?
De gemiddelde smartphone doet 2,5 jaar dienst. Die smartphone zit bovendien vol metalen waarvoor mijnbouw nodig is. Slechts 5% van de smartphones in België wordt gerecycleerd. Het overgrote deel belandt op de afvalberg of in de kast. Verontrustende cijfers, want mijnbouw is één van de vier grootste drijvers van ontbossing.

Via spannende puzzels kom je meer te weten over de impact van smartphones op mens en milieu. Na afloop van het spel volgt een korte nabespreking om dieper in te gaan op de thema’s. Deze escaperoom werd ontwikkeld door BOS+ in samenwerking met #ANTcollectief.

Wie kraakt de code?
Het verhaal: Het populaire smartphonemerk Phoney plant een update waardoor alle toestellen, voor 2019 geproduceerd, onbruikbaar zullen worden. Het gaat over niet minder dan 400 miljoen smartphones die op de afvalberg terecht zullen komen. Een team van ethische hackers wordt het fabrieksgebouw ingestuurd om de update binnen de tijd te stoppen. Wie kraakt de code voor de politie arriveert?

Voor wie?
Iedereen die graag spannende puzzels en raadsels oplost en tussen de 15 en 99 jaar oud is. 1 team kan tot 8 spelers bevatten en er kunnen 3 teams tegelijk spelen.

Wat neem je mee naar huis?
Naast een uitdagende en plezierige spelervaring krijgen de deelnemers tips aangereikt om ontbossing uit de smartphone te houden en zo bij te dragen aan een circulaire economie.

Praktische info
Locatie: Campus De Reynaert
Wanneer: van 9 tot en met 17 mei 2023 kan je inschrijven op een specifiek moment
Inschrijven via deze link
Prijs: € 1 per deelnemer


Doorlopend: Kunstzinnig protest tegen geplande veroudering

Wat?
Met een kunstinstallatie protesteert Catapa vzw samen met Nerdlab tegen de geplande veroudering van elektronische apparaten zoals gsm`s en computers. Geplande veroudering is een bewuste strategie van bedrijven om elektronische producten zodanig te ontwerpen dat ze sneller kapot gaan waardoor mensen een nieuw product moeten kopen. Zo worden onderdelen vaak vastgelijmd aan elkaar waardoor die moeilijk te herstellen zijn of krijgt je gsm een update waarna die plots minder goed werkt. Reparatie en recyclage - belangrijke elementen van een circulaire economie - worden als deel van die strategie ook ontmoedigd.

De actievoerders verwachten van het beleid en van producenten toestellen die veel langer meegaan, die toekomstgerichter zijn en veel minder lijden voor de mens en de wereld veroorzaken. Want al die afgedankte elektronische apparatuur of e-waste zorgt ervoor dat de afvalberg steeds groter wordt.

Voor wie?
Iedereen die geïnteresseerd is in de samenhang tussen de grondstoffenproblematiek, geplande veroudering van elektronica en uitbuiting van arbeiders en leefomgevingen van lokale gemeenschappen.

Wat neem je mee naar huis?
Je leert wat geplande veroudering is en hoe het gebrek aan mogelijkheden tot reparatie en recyclage zorgen voor gigantische afvalbergen buiten Europa, hoe deze veroudering de productie van nieuwe elektronica stimuleert in onveilige en slecht betaalde werkomstandigheden en hoe deze veroudering druk zet op metaal mijnbouw en hoe dat dan weer ecologisch-sociale ontwrichting tot gevolg heeft.

Praktische info
Locatie: Inkomhal Stadhuis Tielt
Wanneer: van 2 mei tot 2 juni
Inschrijven: niet nodig
Prijs: gratis

Avansa

Mondiale Raad