Textiel

De TransformistenWorkshop Upcylce je kledijExpeditie Textieltberg - foto: Katja NovitskovaSarah VandoorneRecykleren - foto: cottonbro studio op Pexels

Een eerlijke(re) textielketen en het probleem van fast fashion lopen als rode (was)draden doorheen veel van de activiteiten van de Zero Waste Week: te veel kleren die te snel afval worden, hoe gaan we daar mee om?

Journaliste Sarah Vandoorne komt haar boek ‘Kleerkastvasten’ voorstellen, er zijn workshops, kledingswaps, en op zaterdag organiseren we Expeditie Textieltberg …

De Zero Waste Week houdt niet op op zondag 19 mei. We willen in Tielt van start gaan met (1 of meerdere) kledingketting(en). Het idee is simpel: een grote tas vol kleren reist langs de deelnemers van de kledingketting in een wijk of stad. Komt de tas bij jou, dan is het tijd om te shoppen. Leuke kleren die je zelf niet meer draagt, stop je in de tas. Na 3 dagen breng je de tas naar de volgende deelnemer.Expeditie Textieltberg

Expeditie Textieltberg wordt misschien wel dé verrassing van de Zero Waste Week 2024.

Expeditie Textieltberg schudt ons wakker, zal zich langzaam ontrollen doorheen de week en op verschillende plaatsen, om uit te monden in een toch wel bijzondere apotheose op zaterdag 18 mei, in de straten van Tielt.

We houden het nog een beetje mysterieus, maar het wordt bijzonder. Afspraak, na de lezing van Sarah Vandoorne, aan het klimaatcafé, aan Huis Mulle de Terschueren in de Ieperstraat…

Niet te missen!

Hoe kan jij helpen?
Ben je je kast aan het opruimen en wil je anderen verrassen met kleren die je zelf niet meer draagt? Duik alvast in je kleerkast, op zoek naar die mooie kledingstukken.
Je kan je kleren vanaf 29 april afgeven op deze locaties:

  • Mivalti’s Corner, Kortrijkstraat 64, Tielt (tijdens de openingsuren: van woensdag tot zaterdag, van 11u tot 17u)
  • De Kommel, Generaal Maczekplein 2, Tielt (tijdens de openingsuren: van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u, op woensdag ook van 13u tot 17u, op zaterdag van 10u tot 12u en van 13u30 tot 17u)
  • Huis Maria, Kasteelstraat 32, Ruiselede (tijdens de openingsuren: van dinsdag tot zondag, van 8u30 tot 18u30)
  • Oxfam Wereldwinkel Tielt, Bruggestraat 17, Tielt (tijdens de openingsuren: van maandag tot zaterdag, van 9u tot 12u30 en van 13u30 tot 18u)
  • Stedelijke Academie voor Muziek en Woord, Lakenmarkt 4, Tielt (tijdens de openingsuren: van maandag t.e.m vrijdag, van 14u tot 19u en op zaterdag van 9u tot 15u)

Opgelet: dit is niet het moment om je te ontdoen van versleten kledij. Kies de beste stukken, zorg ervoor dat de kledij gewassen is en stel jezelf de vraag of je het zelf zou kopen.

En het allerbelangrijkste: kom op zaterdag 18 mei om 16u15 naar het klimaatcafé (Koetshuis Mulle de Terschueren, Ieperstraat 46) en overwin samen met ons de Textieltberg.

Volg ons op social media voor meer info: facebook.com/ZeroWasteWeekTieltRuiselede

De hele week, met hoogtepunt op zaterdag 18 mei rond 16u

Doorheen de week: meerdere locaties. Volg ons op social media voor meer info: facebook.com/ZeroWasteWeekTieltRuiselede

Op zaterdagnamiddag 18 mei aan het klimaatcafé in Huis Mulle de Terschueren (Ieperstraat 46)
gratis


Workshop Upcycle je kledij

Heb je een stapel oude kleren liggen en weet je niet goed wat je ermee moet? Ga samen met Lore van Studio Stoflov aan de slag met verschillende technieken om jouw vergeten kledingstukken een nieuw leven te geven.
Herbruikbare wattenschijfjes uit een vintage flanel? Savatten uit je oude jeans of een broodzak uit een afgeleefd hemd? Een totebag, yogapoef, toilettas,…? Er is inspiratie genoeg om tijdens deze gezellige namiddag met een leuk en bruikbaar resultaat naar huis te gaan.

Met of zonder naaiervaring, iedereen vanaf 12 jaar is welkom in deze workshop, we bieden verschillende 'uitdagingen' aan. Breng gerust je textiel (of bijpassende garen) mee, maar geen nood: wij beschikken zelf ook over een voorraadje. Jouw nieuwe creatie neem je nadien mee naar huis.

zaterdag 18 mei (14u-17u)
De Tap, Aalterstraat 10, Ruiselede
€ 5
via mail naar be@innerflows.be (opgelet: max. 10 deelnemers)


Lezing Sarah Vandoorne over haar boek ‘Kleerkastvasten’

Een derde van de kleren in je kleerkast draag je nooit. Een ander derde draag je zelden. Negen op de tien kleren heb je een jaar lang niet aangeraakt. Je gooit meer kleren weg dan eender welke andere Europese consument en toch blijf je nieuwe kleren kopen. Omdat je het gevoel hebt dat je nieuwe kleren nodig hebt. Omdat je elke ochtend denkt dat je niets hebt om aan te trekken.

Dat wil de mode-industrie je immers doen geloven.

Merken introduceren gemiddeld om de zes weken - sommige zelfs elke dag! - een nieuwe collectie. Als tegenreactie hierop besloot journalist Sarah Vandoorne om zes weken lang slechts zes kledingstukken te dragen. Wat begon als een ludieke actie groeide uit tot een jarenlang onderzoek waarbij elke schakel in de textielketen kritisch onder de loep werd genomen.
Waar komen onze kleren vandaan, hoe worden ze gemaakt, wie maakt ze en waar belanden ze als wij ze niet (meer) willen? Sarah Vandoorne weet wat we dragen.

zaterdag 18 mei (15u-16u)
Huis Mulle de Terschueren, Ieperstraat 46, Tielt
€ 1
https://forms.gle/ixRr6ho4j7tuVRqM6


Recykleren: tweedehandsbeurs voor kleren

Heb je kleren die je niet meer aandoet, maar wel nog draagbaar zijn? Breng ze binnen tijdens deze tweedehandsbeurs voor kleren, georganiseerd door De Kleine Torenvalk in de jeugdlokalen van De Kommel. Zo hoeven we geen kledij weg te gooien en maken we er iemand anders blij mee. Je kan ook zelf uiteraard snuisteren, de binnengebrachte kleren keuren, en je favoriete stuks gratis meenemen.
Op het terras kan je gezellig iets drinken en je nieuwe kleren showen aan je vrienden.

zondag 19 mei (12u30-18u)
De Kommel, Generaal Maczekplein 2, Tielt
gratis
vooraf inschrijven is niet nodig

Avansa

Mondiale Raad

West-Vlaanderen