Tieltse Themawandelingen

Tieltse Themawandelingen

Op stap met een stadsgids

In mei en juni biedt het stadsbestuur in samenwerking met de Tieltse Gidsenkring twee gratis begeleide themawandelingen op zondagvoormiddag aan.
De themawandelingen zijn een unieke manier om je eigen stad eens met een andere blik te bekijken. Gediplomeerde gidsen staan in voor de deskundige begeleiding.

Zondag 16 mei - Straffe Poelbergvertellingen

Een streekgids Brugse Ommeland ontrafelt samen met jouw groep de geheimen van de Poelberg. Want Poelbergmysteries, die zijn er in overvloed! Een heerlijke begeleide wandeling met leuke anekdotes, straffe verhalen en zelfs griezelige kantjes ... Een echte topper voor wie houdt van volksverhalen, landschap en traditie.

Start: stipt om 10u00 aan de fietsenstalling aan de Poelbergsite. De wandeling duurt 2 uur en is 3 km lang.


Zondag 30 mei - Stadswandeling ‘Tieltse Highlights’

Deze wandeling brengt je langs de mooiste monumenten van Tielt: de Tieltse Hallentoren als UNESCO-erfgoed, Huis Mulle de Terschueren, Gildhof, Minderbroederssite, Sint-Pieterskerk … Ook de standbeelden van Jef Claerhout op de Markt komen aan bod tijdens deze wandeling. Je maakt kennis met de drie verhalen over macht en onmacht in de geschiedenis van Tielt. Het stadhuis kreeg in 2009 zijn huidig uitzicht en werd gebouwd op de locatie vaar Margaretha van Constantinopel een hospitaal en passantenhuis liet uitbouwen. Een gediplomeerde gids van de Tieltse Gidsenkring toont je het mooiste van Tielt!

Start: stipt om 10u00 op de Markt van Tielt aan de Hallentoren. De wandeling duurt 2 uur en is 3 km lang.


Zondag 13 juni - Als graven gaan praten

Funeraire wandeling op de stedelijke begraafplaats van Tielt. Deze wandeling start aan het verdwenen kerkhof rond de Sint-Pieterskerk en leidt ons naar de stedelijke begraafplaats, waar een verkennende tocht wordt ondernomen met aandacht voor de evolutie van de begraafplaats, van 1828 tot op vandaag en ‘morgen’. We wandelen langs opvallende architecturale of bescheiden grafmonumenten die getuigen zijn van een veranderend modebeeld en staan stil bij bijzondere personaliteiten die postuum nog steeds hun stempel drukken op onze dodenstad.

Start: stipt om 10u aan de Sint-Pieterskerk. De wandeling duurt 2 uur.


Zondag 27 juni - Droge kroegentocht

Een begeleide wandeling langs historische cafés en verdwenen brouwerijen (Markt - Kortrijkstraat). Je ontdekt het verhaal van de vele Tieltse cafeetjes in de omgeving van de Markt en de Kortrijkstraat en je krijgt een anekdotische blik op het Tieltse brouwersverleden.
Wist je dat er zich vroeger in de Kortrijkstraat meer dan 80 cafés bevonden? Misschien hoorde je ooit eens van ‘De Zalm’, ‘Den Kleinen Beer’, ‘De Ster’ of ‘Cambrinus’...? Kom het allemaal te weten tijdens de wandeling.

Start: stipt om 10u op de Markt aan de kant van het stadhuis.

Praktisch

Inschrijven voor een gratis themawandeling is verplicht en kan via het Stadspunt: T 051 42 81 11 of stadspunt@tielt.be.

Er zijn maximum 24 deelnemers toegelaten per themawandeling. Alle deelnemers dragen verplicht een mondmasker gedurende de gidsbeurt.