Wandelommetjes

WandelommetjesWandelommetjesWandelommetjesWandelommetjesWandelommetjesWandelommetjesWandelommetjesWandelommetjes

Zondag 19 maart

STADSWANDELING TIELTSE HIGHLIGHTS
Deze wandeling brengt je langs de mooiste monumenten van Tielt: de Hallentoren als UNESCO-erfgoed, Huis Mulle de Terschueren, Gildhof, Minderbroederssite, Sint-Pieterskerk …
Ook de standbeelden van Jef Claerhout op de Markt komen aan bod. Je maakt kennis met de drie verhalen over macht en onmacht in de geschiedenis van Tielt. Het stadhuis kreeg in 2009 zijn huidige uitzicht en werd gebouwd op de locatie waar Margaretha van Constantinopel een hospitaal en passantenhuis liet bouwen.

14u00 Hallentoren - duur 2 uur - 3 km

Zondag 16 april

KANEGEMSE KOUTERWANDELING
De wandeling start op het plein voor de Sint-Bavokerk. Na een korte uitleg over de bezienswaardigheden in de dorpskom gaat het richting ‘De Naelde’. Via trage wegen stappen we omheen het ‘Groot Goet ten Broucken’, om deels op Aarseels grondgebied de vallei van de Neringbeek te volgen tot aan de Poekse Artemeersmolen. Via de langzaam hellende Oosthoekstraat keren we terug naar de Kanegemse dorpskom, terwijl we wat bijleren over het typische kouter- en cuesta-landschap.

14u00 plein Sint-Bavokerk - 8 km

Zondag 7 mei

DE TIELTSE MARKT EN ZIJN VERHALEN
Drie beelden typeren de Markt als een uniek plein vol verhalen over historisch markante figuren, geschaard rond de al even symbolische Hallentoren. Met zijn zeven aansluitende straten was de Markt eeuwenlang het centrale circulatieplein dat zowel in oorlogs- als in vredestijd zijn rol speelde en waarvan nog tal van bewaarde gevels getuigen zijn. Deze wandeling is een oefening in kijken en herontdekken.

14u00 Markt - 500 m

Zondag 21 mei

ALS GRAVEN GAAN PRATEN
Funeraire wandeling op de stedelijke begraafplaats van Tielt, die start aan het verdwenen kerkhof rond de Sint-Pieterskerk. Van daaruit gaat het naar de stedelijke begraafplaats, voor een verkennende tocht met aandacht voor de evolutie van de begraafplaats, van 1828 tot op vandaag en ‘morgen’. We komen langs opvallende architecturale of bescheiden grafmonumenten die getuigen van een veranderend modebeeld en staan stil bij bijzondere personaliteiten die postuum nog steeds hun stempel drukken op onze dodenstad.

14u00 Sint-Pieterskerk, Krommewalstraat - 1,5 km - duur 2 uur

Zondag 18 juni

DROGE KROEGENTOCHT
Een begeleide wandeling langs historische cafés en verdwenen brouwerijen. Je ontdekt het verhaal van de vele Tieltse cafeetjes in de omgeving van de Markt en de Kortrijkstraat en je krijgt een anekdotische blik op het Tieltse brouwersverleden. Wist je dat er zich vroeger in de Kortrijkstraat meer dan 30 cafés bevonden? Misschien hoorde je ooit al van ‘De Zalm’, ‘Den Kleinen Beer’, ‘De Ster’ of ‘Cambrinus’? Tijdens de wandeling kom je er alles over te weten.

14u00 Markt kant stadhuis - 3 km

Zondag 16 juli

LANDSCHAPSVERKENNING POELBERGSITE EN MEIKENSBOSSEN
De ruïne van de Sint-Annakapel getuigt van een klein historisch sociaal drama, maar er is beterschap. De Meikensbossen getuigen van een heropleving van het oude landschap. De Poelbergsite is nog steeds een uniek landbouwlandschap, gestart door 1000 jaar oude ontginningshoeves. Een gids vertelt het je allemaal terwijl we goed doorstappen.

17u30 Poelbergsite - einde 20u30 - 8 km

Zondag 23 juli

STRAFFE POELBERGVERTELLINGEN
Een streekgids Brugse Ommeland ontrafelt samen met jouw groep de geheimen van de Poelberg, want Poelbergmysteries zijn er in overvloed! Een heerlijke begeleide wandeling met leuke anekdotes, straffe verhalen en zelfs griezelige kantjes... Een echte topper voor wie houdt van volksverhalen, landschap en traditie.

18u30 fietsenstalling Poelbergsite - duur 2 uur - 3 km

Zondag 20 augustus

VALLEI VAN DE NERINGBEEK
Na wat toelichting bij de bezienswaardigheden in de dorpskom wandelen we naar de bron van de Neringbeek aan ‘Aarsele Kapelle’. Vandaar keren we terug en stappen doorheen de wijk Ten Broucken naar de historische hoeve waar deze naam vandaan komt. Via trage wegen komen we op Aarseels grondgebied, waar we de Neringbeek volgen langsheen een aardeweg: de Vossebrugstraat. Via de Vinktse Binnenweg wandelen we terug naar het centrum van Kanegem en leren intussen een en ander bij over het typische kouter- en cuestalandschap.

14u00 plein Sint-Bavokerk - 8 km

Zondag 3 september

ONZE POOLSE BEVRIJDERS
Tielt werd op 8 september 1944 bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek. Heel wat monumenten in het stadscentrum van Tielt herinneren aan die heldendaad. We gaan op zoek naar de mens achter de generaal: wat was zijn uitgangspunt? Hoe ging hij te werk en vooral: hoe ervaarde hij dit zelf?

14u00 bevrijdingsmonument Gen. Maczekplein - duur 2 uur

Zondag 10 september

TRAGE WEGEN - ONTDEKKING IN EN ROND SCHUIFERSKAPELLE
Mooie kerkwegels en landelijke wegen verkennen, genieten van een fraai uitzicht op het omliggende landschap en tegelijk een stukje Schuiferskapelse dorpsgeschiedenis ontdekken. Wat is een brugstok, een dosseweg, een ganzebrugge, een uitweg, een vrouwenboom, een steenakker…?

14u00 De Breuckplein - duur 3 uur - 5,5 km onverharde wegen - niet geschikt voor rolstoel

Zondag 17 september

DE TIELTSE MARKT EN ZIJN VERHALEN
Drie beelden typeren de Markt als een uniek plein vol verhalen over historisch markante figuren, geschaard rond de al even symbolische Hallentoren. Met zijn zeven aansluitende straten was de Markt eeuwenlang het centrale circulatieplein dat zowel in oorlogs- als in vredestijd zijn rol speelde en waarvan nog tal van bewaarde gevels getuigen zijn. Deze wandeling is een oefening in kijken en herontdekken.

14u00 Markt - 500 m

Zondag 1 oktober

TIELT IN WO I
In de Eerste Wereldoorlog kreeg Tielt ongewild een belangrijke rol toebedeeld. De stad fungeerde namelijk als hoofdkwartier van het Vierde Duitse Leger. De bezetter bestuurde van hieruit het gebied ten westen van de Schelde, en dit zowel burgerlijk als militair. De Duitse bezetter zette Tielt dan ook werkelijk naar zijn hand. Mooie burgerhuizen werden ingepalmd, er volgden massale opeisingen en deportaties ... Kortom, leven in een bezette stad was heel moeilijk voor de gewone Tieltenaar.

14u00 Hallentoren - duur 2 uur - 3 km

Zondag 15 oktober

AARSELE EN DE VALLENDE VLIEGER
Vanaf de kerk van Aarsele nemen we enkele trage wegen tot aan de plaats waar het Britse vliegtuig neerstortte in 1971. Vanop de rand van het Tieltse plateau hebben we een schitterend vergezicht op de zogenaamde ‘Vlaamse Vallei’. We wandelen terug naar de Aarseelse dorpskom en bezoeken op het kerkhof het graf van piloot Pearson en het monument voor de slachtoffers van de vliegramp.

14u00 monument kerk Aarsele - 7,5 km

BijlageGrootte
PDF-pictogram Brochure ommetjes7 MB

PRAKTISCH

Inschrijven voor de ommetjes is verplicht en kan via het Stadspunt, Markt 13, stadspunt@tielt.be of T 051 42 81 11.

Voor wandelingen en fietstochten zijn maximum 25 deelnemers toegelaten, bij een begeleid bezoek aan de Hallentoren maximum 20.

Als de datum van jouw keuze volgeboekt is, kom je op een wachtlijst.

Toch liever iets op maat voor jouw groep?
Dan kan je contact opnemen met ons!

Download de brochure

Download de brochure