Wat en wie?

Minder is meer

We consumeren en verbruiken, elke dag opnieuw. En met ons handelen en de keuzes die we daarbij maken, hebben we een grote - maar voor ons vaak verborgen - invloed op onze omgeving en op het leven van anderen. Dat we door kleine veranderingen in ons consumptiegedrag en onze mobiliteit wel degelijk een groot verschil kunnen maken, willen we ook in 2024 duidelijk maken tijdens de 3e editie van de Zero Waste Week.

Duurzaam consumeren betekent minder produceren en dus minder uitstoot van CO², minder verbruik van grondstoffen en water en minder productie van afval. Dat is niet alleen zinvol tegen vervuiling en klimaatverandering op zich, maar ook tegen klimaatongelijkheid en onmenselijke arbeidsomstandigheden. Want heel wat van ons consumptiegedrag heeft een grote impact over de grenzen heen, waar onze grondstoffen vandaan komen, waar onze producten aan een hongerloon worden geproduceerd en waar ons afval terecht komt.

Dit jaar besteden we extra aandacht aan een eerlijke(re) textielketen: journaliste Sarah Vandoorne komt haar boek ‘Kleerkastvasten’ voorstellen, er zijn workshops, kledingswaps, en op zaterdag kan je meestappen met Expeditie Textieltberg, waarvoor we ook jouw hulp nodig hebben (klik hier - link naar de tegel ‘focus op textiel’).

De Zero Waste Week Tielt-Ruiselede wordt georganiseerd en ondersteund door heel wat verschillende burgers, organisaties, scholen en bedrijven:

Vzw WOP!
Mondiale Raad Tielt
Gemeente Ruiselede
Stad Tielt
Avansa Mid-en Zuidwest
Basisschool De Kiem Ruiselede
Bibliotheek Tielt
Campus De Reynaert (Salto Humano en Park Uniek)
De Bron Tielt
De Kleine Torenvalk en Natuurbelevers
De Ster Tielt
De Torenvalk
De Transformisten
Femma Tielt
Femma Ruiselede
Freinetschool Het Reuzenhuis
Groene Leeuwen Ruiselede
Grootouders voor het Klimaat
Kringwinkel Tielt
Kunstacademie Tielt
Mivalti
Oxfam Wereldwinkel Tielt
Regina Pacis Tielt
Sint-Andriesziekenhuis
Sportschool VILO Meulebeke
Stoflov
Basisschool De Linde Doomkerke
VTI Tielt

Met steun van de provincie West-Vlaanderen en de Milieuraad van de gemeente Ruiselede

Avansa

Mondiale Raad

West-Vlaanderen